Sådan fungerer en menstruationskop

En menstruationskop er fremstillet af medicinsk silikone eller TPE. Det er bløde materialer, der tilpasser sig efter skedens form og derfor giver en perfekt pasform til alle brugere. En menstruationskop opsamler blodet til forskel fra en tampon, der suger og absorberer blodet. Når koppen er fuld, skal den tømmes. Det kan du gøre i toilettet, i håndvasken eller måske i naturen, hvis du er ude at campere eller vandre. Men hvordan fungerer en menstruationskop? Dette spørgsmål stilles af mange nysgerrige brugere.

Sådan fungerer en menstruationskop

Præcis som navnet antyder, er menstruationskoppen formet som en kop med et håndtag i form af en stilk, kugle eller ring. Koppen har også en række meget små huller. Disse gør ikke, at koppen lækker blod. De er til for at danne et vakuum i skeden, så menstruationskoppen sidder, som den skal.

For at kunne bruge menstruationskoppen skal du folde den. Der er mange forskellige måder at folde den på, så prøv dig frem og find ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Når koppen er foldet, er den omtrent lige så stor som en tampon, så den er let at indføre.

Du indfører koppen, som dernæst automatisk folder sig ud i skeden, så den sidder på plads. Når dette sker, sidder koppen perfekt mod skedeåbningen, så der ikke lækkes noget blod. Det lander i stedet i koppen, der langsomt fyldes.

Tøm menstruationskoppen

Efter ca. 4 timer kan det være tid til at tømme menstruationskoppen. Menstruationskoppen kan sidde i op til 12 timer ad gangen, men i begyndelsen er det smart at tjekke den hver fjerde time for at se, hvor fuld den er. Med tiden lærer du, hvor lang tid der kan gå mellem tømningerne. Hvis du er nybegynder, anbefaler vi, at du tømmer din kop ved hvert toiletbesøg.

For at tømme en menstruationskop skal du bryde det vakuum, der gør, at den sidder, hvor den skal. Det kan du gøre ved forsigtigt at trykke på koppens ene side. Når du bryder vakuummet, opstår der som oftest en lyd. Nu kan du nemt tage koppen ud og tømme den, for dernæst at skylle den og indsætte den igen. Sommetider er det nødvendigt at presse med mavemusklerne eller at hoste for lettere at få koppen ud.

Hvordan påvirker menstruationskoppen skeden?

Der findes en myte om menstruationskoppen, der hævder, at den gør muskulaturen i skeden slap - men det er som sagt en myte. Meget tyder på, at det omvendte gør sig gældende. Musklerne kan styrkes ved anvendelse. Dette er positivt for de kvinder, der har født, eller som har svært ved at holde på vandet.

Den samme menstruationskop kan bruges i lang tid

Når du spørger "hvordan fungerer en menstruationskop?", tænker du måske også over, hvor længe du kan bruge den samme kop. Det er et godt spørgsmål, der ikke bare handler om timer. Du kan bruge samme menstruationskop måned efter måned. Hvis du holder den ren og sørger for ikke at beskadige den, kan du bruge den i flere år. Med en menstruationskop sparer du penge, og det er samtidig et miljøvenligt valg. Vores menstruationskop har en holdbarhed på op til 10 år.

Er det hygiejnisk?

Hvis du sørger for at have rene hænder, når du håndterer koppen, og holder selve koppen ren, er det en hygiejnisk menstruationsbeskyttelse. Det kan faktisk være et mere hygiejnisk valg end tamponer og bind. Menstruationskoppen kan ikke absorbere blodet og levner ej plads til, at der kan gro bakterier. Hvis den er ren, beskytter du den naturlige bakterieflora i skeden. Du behøver ikke at bekymre dig om sygdomme som TSS, som der er risiko for ved brug af tamponer. Din menstruationskop skal altid koges i vand, så den steriliseres mellem hver menstruation.

Hvordan fungerer en menstruationskop, og hvor mange menstruationskopper har man brug for?

Én er nok, men mange vælger at have to eller tre for at kunne opbevare dem forskellige steder, såmenstruationskoppen altid er klar, når der er brug for den. Hvis det ofte er forskelligt, hvor meget du bløder, kan du også have to forskellige størrelser.

I begyndelsen kan det føles lidt indviklet at håndtere menstruationskoppen, men med lidt øvelse kan du forhåbentlig dårligt nok mærke, at du har menstruation.

SIKKER BETALING MED

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du kan få den nyeste info om vores produkter og tilbud.